Stauning holdt den første Statsminister Nytårstale

Hvert år på årets sidste dag holder majestæten sin Nytårstale til folket. Dagen efter på årets første dag er det den regerende Statsministers tur. Denne tradition startede i 1940, hvor Thorvald Stauning som den første Statsminister talte direkte til danskerne og ønskede dem et godt Nytår. Talen er sidenhen blevet en fast tradition, hvor landets statsminister reflekterer over året der er gået og udstikker den politiske kurs for det nye år. Det var dog først i 1946 med Knud Kristensen, at Nytårstalen blev institutionaliseret. I krigsårene blev der nemlig ikke holdt Nytårstaler hvert år.

Udover Folketingets åbningstale er det en af de vigtigste taler, som Statsminister holder på den politiske scene. Samtidig skal den siddende statsminister fortolke og fremhæve fælles danske værdier og ikke mindst fremstå som en troværdig og sikker statsleder. Oprindeligt var nytårstalen en radiotale, men fra 1961 blev den sendt både i radio og tv og i dag sidder hundredetusinde danskere ved TV-skærmene, når Statsministeren giver sit syn på rigets samfundsmæssige tilstand. Der er dog ingen tvivl om, at majestætens Nytårstale er den mest populære, og det skyldes sandsynligvis, at denne tale ikke er politisk. Det er Statsministerens Nytårstale tydeligvis. Den er både realpolitisk og handlingsorienteret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *