Her er historien om din adventskrans

Når du tænder lysene i din adventskrans, så følger du i fodsporene på flere generationer af juleglade danskere. Adventskransen har nemlig mange år på bagen. De fleste historikere er enige om, at det det var den tyske teolog Johann Heinrich Wichern, der stod fadder til adventskransen i 1839. Denne forudseende tysker brugte adventskransen til at imponere og begejstre menigheden han skabte gennem sit missionsarbejde.

Den oprindelige første adventskrans adskiller sig dog fra nutidens foretrukne adventskranse. Den god Hr. Wicherns havde ganske rigtigt fire store lys – et for hver søndag i advent. på sin oprindelige krans, men det var ikke nok Heinrich. Han kunne ikke dy sig, men tilføjede et større antal mindre røde lys. Der var dog mening med galskaben. De små lys var nemlig ikke tilfældig valgt, men afspejlede antallet af hverdage fra første søndag i advent og frem til juleaften.

Adventskransen var stort som et vognhjul

Ifølge overleveringerne, så var historiens første adventskrans noget af en moppedreng. Heinrich Wichern brugte således et gammelt kasseret vognhjul som bund til sin første adventskrans, og dette valg er næppe helt tilfældigt. Hjulet har nemlig altid spillet en central rolle i den kristne tro, så det er sandsynligt at Heinrich har ladet sig inspirere af ældre traditioner, da han indførte skikken. I middelalderen havde man ingen adventskrans, men man havde noget der mindede om, og det var årets hjul, der op mod årets mørkeste dag havde drejet en hel omgang, og derfor nu ville bringe solen og lysere tider tilbage, og det var samtidig startskuddet til festivitas. Lys-skikken går således helt tilbage til hedensk tid, hvor man markerede årets mørkeste dag med solhvervsfester, der skulle bringe lyset tilbage.

I dag er adventskransen uløseligt forbundet med gran, og det var ikke Heinrich Wicherns fortjeneste. Den første adventskrans med gran, man har kendskab til så dagens lys i 1860, hvor de stikkende grannåle symboliserede tornene fra Jesus’ tornekrone, som han fik på under sin korsfæstelse.

Røde eller hvide lys på adventskransen?

Wichern har æren af at give adventskransen sin moderne betydning og udtryk, som vi kender fra i dag. Men den tyske teolog havde sine bekymringer. Farven på lysene var nemlig ladet med betydning i sin samtid, og derfor var han meget i tvivl om, lysene på adventskransen skulle være røde eller hvide. Han endte med kompromiset og brugte således både røde og hvide lys. De hvide lys at vælge farven hvid, der symboliserede uskyld, mens den røde farve symboliserede kærlighed, og synes han var et vigtigt budskab i julen.

Wicherns farvevalg er i dag blevet mainstream, men oprindeligt var det et ganske kontroversielt valg. Blandt lederskabet i kirken burde lysene være violette, som er den kirkelige farve for advent, og det er faktisk stadig udbredt i dag og har således delt adventskransfans fra hele verden i to lejre.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *